Ağız Kokusu

Ağız Kokusu

Ağız kokusu kişinin toplum içinde kendini ve çevresini rahatsız edici düzeyde olabilir.Ağız kokusunun temelinde yatan sebeplerden biri kişinin ağız hijyenini yeterince sağlayamamasından kaynaklanmaktadır.Ağız hijyeni sağlanmasına rağmen koku hala deva ediyorsa bu ağız sağlığından çok diğer sağlık sorunlarını da işaret eder.Uzun süren ağız kokusunda uzman hekime mutlaka başvurmalısınız.

Genellikle sabahları oluşan ağız kokusu fizyolojik açıdan normal kabul edilebilir.Akşam tüketilen gıdaların diş aralarına girmesi veya dilde birikmesi sonucu sabahları bu kokularla uyanmamız normaldir.Sabah dişlerinizi fırçalayarak ve ağız bakımınızı yaparak bu kokulardan kurtulabilirsiniz.

Bazı kişiler de ağız kokusu olmasa bile ,ağzının koktuğunu düşünmektedir.Bu tür durumlarda diş hekimine gözükmeniz sizin için daha uygun olacaktır.Ağız içinde oluşan diş ve diş eti hastalıkları da kokuya neden olur.

Kokuların temel nedeni ağız değil mide, burun eti ve üst solunum yollarında oluşan hastalıklar da olabilir.Bu tarz durumlar yaşanıyorsa ağız kokusunun altında yatan sebebin araştırılıp tedaviye başlanması gerekir.

Nedenleri

Bu koku diş sağlığında oluşan alışkanlıklardan dolayı ortaya çıkabilir.Yediğiniz yiyeceklerin türüne ve diğer sağlıksız yaşam tarzına göre ileri safhalara taşınabilir.Diş fırçalamanıza gündelik olarak dikkat etmek, diş ipi ve gargara kullanımını düzenli şekilde yapmak ağız bakımı konusunda son derece önemlidir.

Ağız bakımı doğru ve düzenli yapılmazsa gıda parçacıkları ağızda kalabilir.Bu kalan gıdalar diş eti çevresinde ve dilde bakteri üretimine yol açar.Antibakteriyel ağız gargaraları kokuyu tamamen geçirmese de azaltmaya yardımcı olur.

Takma diş kullanan kişilerin dişleri de kokuya neden olan bakteriler ve yiyecek parçacıklarının uygun şekilde temizliği yapılmadığı durumlarda ağız içersinde kötü kokuya neden olabilir.

Ağızda kalıcı olan kokular veya kötü tat hissiyatı diş eti (periodontal) hastalığının göstergesi olabilir.Dişler de plak birikmesi ve diş etini tahriş eden toksinler diş eti hastalıklarına neden olabilir.Ağız kokunuzun altında yatan sebep diş eti hastalığıysa en kısa süre de tedavi edilmeniz gerekir aksi takdirde diş etinize bağlı rahatsızlıklar diş ve çene kemiğinize ciddi zararlar verebilir.

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir ?

Bu sorunun cevabı aslında basittir.Küçük ve düzenli önlemler alarak bu dertten kurtulabilirsiniz.İşte evde yapabileceğiniz bazı yöntemler :

Yemeklerden sonra diş fırçalamak

Sadece evde değiş dışarda veya iş yerinizde yemek yedikten sonra kullanabilceğiniz Özellikle yemek yedikten sonra florür içeren diş macunlarını kullanarak diş fırçalayınız.Diş macunlarında bulunan antibakteriyel özellikler kötü kokuları azaltmada daha etkilidir.

Günde en az bir kez diş ipi kullanmak

Doğru diş ipi kullanımı, yemek parçacıklarını ve plaklarını dişlerden temizlemeye yardımcı olur bu sayede kötü kokuları kontrol aktına alabilirsiniz.

Dili fırçalamak

Dil de tıpkı dişler gibi bakteriler barındırmaktadır.Diş fırçalarken dilinizi de fırçalarsanız kokuları önleyebilirsiniz.Özellikle sigara kullanan ve ağız kuruluğu yaşayan kişilerin bakteriler tarafından kaplanmış bir dile sahip oldukları için bu kişilerin dil temizliği için dil kazıyıcı kullanmaları ağız sağlığı açısından önemlidir.Bunun harici olarak dahili dil temizleyicisi olan diş fırçaları da tercih edilebilir.

Takma dişleri veya diş cihazlarını temizlemek

Köprü veya takma diş kullanan kişilerin günde en az bir kere veya diş hekiminin belirttiği sıklıklarda temizliğini yapmaları gereklidir.Diş hekiminin önerdiği temizlik ürünlerini kullanabilirsiniz.

Ağız kuruluğundan kaçınmak

Ağzınızın kuru değil nemli olması gerekir, Bu kuruluktan kurtulmak için tütün ürünleri kullanıyorsanız onlardan uzak durup bol bol su tüketmeye özen göstermelisiniz.Ağız kuruluğuna yol açabilen kahve, alkolsüz ve alkollü içecekleri sınırlandırmalısınız.Şekersiz sakız kullanarak tükürükleri uyarabilirsiniz.Tüm bunların yanında ağız kuruluğu kronik olabilir bu yüzden, diş hekiminiz, doktorunuz, tükürük akışını uyarmak için size yapay bir preparat veya oral bir ilaç verebilir.

Diyeti düzenlemek

Ağız kokusuna neden olabilen soğan, sarımsak vb. ürünlerden kaçınırsanız ağız kokunuz azalır.Bununla birlikte çok fazla şekerli gıda tüketimi de ağız kokusuyla bağlantılıdır.

Düzenli diş muayeneleri yaptırtmak

Genellikle yılda iki kez düzenli aralıklarla diş hekiminize giderek dişlerinizi veya takma dişlerinizi muayene ettirip temizliğini yaptırabilirsiniz.

ağız kokusu

Ağız Kokusu Belirtileri

Ağız kokusu bir hastalık olmamakla beraber birçok hastalığın belirtisidir. Fizyolojik olarak yediğiniz yemeğe göre oluşabilen ağız kokuları normal olarak kabul edilir. Bir de patolojik durumlardan meydana gelen ağız kokuları bulunmaktadır. Bunlar;

  • Diş çürükleri
  • Sinüzit
  • Faranjit
  • Geniz eti gibi boğaz hastalıkları
  • Reflü ve mide rahatsızlıkları gibi sindirim sistemi hastalıkları
  • Şeker hastalığı
  • Karaciğer yetmezliği
  • Böbrek yetmezliği gibi sistemik hastalıkların belirtisi de olabilir.

Özellikle şeker hastalarındaki aseton-meyve kokusuna benzer ağız kokusu ile böbrek hastalıklarında ortaya çıkan amonyak benzeri ağız kokusu oldukça karakteristiktir.

Tanı Yöntemleri

Koku diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz hastalığı tedavi edebilir. Ağız kokusu kişinin sadece kendisini değil bir süre sonra çevresindeki insanları da rahatsız edecek boyutlara gelebilir.

Ağız kokusu varlığında, ağız kokusunda neden olan durumun tanısını koymak oldukça önemlidir. Diş çürüklerini tespit etmek için bir ağız-diş muayenesi ve röntgen çekimi yapılabilir. Bunun yanı sıra, diş eti hastalıklarının tanısı da muayene ile konabilmektedir.

Ağız kokusuna neden olabilecek diğer durumların araştırılmasında yapılacak muayenenin ardından çeşitli kan tetkikleri istenebilir.

Tedavi Yöntemleri

Ağız kokusunun temelinde yatan neden ağız hijyeninin tam sağlanamaması olabilir. Bu durumda dişlerin günlük temizliğini en iyi şekilde gerçekleştirmek ve diş ipi, gargara kullanmak gibi basit yöntemler işe yarayabilmektedir.

Florürlü diş macunu kullanarak günde 3 defa ve en az 2 dakika olacak şekilde dişler fırçalanmalı, her yemekten sonra, diş aralarında kalan yemek artıkları diş ipiyle temizlenmeli ve gerekirse antibakteriyel ağız gargaraları kullanılmalıdır.

Diş bakımının yanı sıra, dil üzerinde bulunan bakterileri temizlemek için özel olarak üretilen dil temizleme fırçalarıyla gün içerisinde dilde biriken bakterileri de temizleyebilirsiniz. Protez diş kullanılıyorsanız, gece çıkarılmalı ve ertesi gün takılmadan önce iyice temizlemelisiniz.

Gün içerisinde az su tüketimi de ağız kokusuna sebep olabilecek faktörler arasında yer almaktadır. Su içimi, tükürük üretimini uyarır ve bu da ağız içinde yer alan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kişi sigara içiyorsa, sigarayı bırakmakta ağız kokusunda önemli bir rol oynamaktadır.

Ağız ve diş sağlığı iyi bakımı yapılmasına rağmen ağır kokusu kaybolmuyorsa o zaman altta yatan diğer sebeplere bakılabilir.

Eğer dişlerdeki çürük veya diş etlerindeki enfeksiyon sebebiyle gelişiyorsa, diş hekimi tarafından en uygun tedavi yöntemleri uygulanarak ağız kokusu tedavi edilebilir. Diş taşları da ağız kokusuna yol açan bir diğer faktörler arasındadır ve senede bir defa temizletilmesi gereklidir. Sağlıklı bir kişinin yılda iki defa ağız ve diş muayenesi yaptırması önerilmektedir.

Ahmet Can Üzümcüoğlu

Sizin için gerekli olan en uygun tedaviyi birlikte belirleyerek sizi en güzel gülüşlere kavuşturuyorum.

Sosyal Medya

Sosyal Medya Hesaplarımdan Beni Takip Edebilirsiniz.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dt. Ahmet Can Üzümcüoğlu  Ağız ve Diş Sağlığı © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Dt. Ahmet Can Üzümcüoğlu  Ağız ve Diş Sağlığı © 2022 Tüm hakları saklıdır.

tr_TRTurkish