Diş Taşı

Diş Taşı

Diğer adı tartar olan bu hastalığın , sertleşen plak ve mineral birikmesi olarak tanımlanabilir.Dişler de oluşan plaklar uzun bir süre temizlenmezse ortaya çıkan diş taşı, dişlerin büyük bir kısmını kapsayabilir ve diş eti çizgisinin altına kadar yayılabilir.Dişlerin arkasına ve arasına yerleşen diş taşı birikintileri genellikle kahverengi veya sarı renklerdedir.

Diş taşı oluşumu nasıl engellenebilir ?

Bu oluşumun asıl nedeni ağız içersinde biriken yemek artıklarının tükürük mineraller sayesinde sertleşmesidir.Bu sebeple ağız ve diş sağlığınızın hijyenine önem verilmelidir.Düzenli ve doğru fırçalamalar ek olarak diş ipi ve ağız gargarası kullanımı tartar oluşmasını engellemek için doğru bir yöntemdir.

Ağız bakımı haricinde, insanların tükürük yapısı ve alışkanlıkları da diş taşı oluşumuna etkisi büyüktür.Sigara, kahve, alkol, çay ve renkli içeceklerin sık tüketilmesi de diş taşı oluşmasını hızlandırmaktadır.Bunun yanı sıra kullanılan bazı ilaçların da diş taşı oluşmasında etkisi vardır.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşının boyutları , diş eti rahatsızlığının durumuna göre tedavi yöntemlerinde ve süresinde farklılık görebilirsiniz.Diş taşı rahatsızlığı ileri düzeyde değilse diş taşı temizliği diş hekimi tarafından kolaylıkla ve ağrısız bir şekilde yapılabilir.Bu işlemin diğer adı detertraj’dır. Operasyon sırasında kullanılan ekipmanların dişleri aşındırması ve diş etine zararı yoktur.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler ?

Bu operasyon sonrası çok hassas ve dikkatli olunması gerekiyor.Peki ne yapmalısınız ?

  • 3 saat içersinde katı ve sıvı gıda tüketmemelisiniz.
  • 24 saat boyunca aşırı sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durmalısınız.
  • Ağrı hissettiğiniz zaman ,ağrı kesici kullanabilirsiniz.
  • Tedavi sonrası kaşınma, dişinizde oluşan boşluk hissi, hafif kanama veya ağrı durumları görülmesi gayet doğaldır.

Taş temizliği işlemi yaptırdıktan sonra ilk 3 hafta boyunca ;

  • Çay
  • Kahve
  • Sigara
  • Asitli içeceklerden uzak kalması gerekiyor.

Ayrıca

  • Günlük bakıma önem verdiğiniz takdirde diş taşının oluşma ihtimali en aza indirilebilir.
  • Temizlik işlemi yaptırdıktan sonra dişlerinizi “florür” içeren diş macunu kullanırsanız temizlemeniz daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

 

Diş Taşının Zararları Nelerdir ?

 

Diş Eti Hastalıkları

Diş taşları, dişin diş eti ile birleştiği noktalarda oluşur.Diş eti rahatsızlıklarında ilk berili genelde kanamadır.Bu hastalığın sonucu diş düşmesine kadar gidebilir.Büyük problemlere yol açmadan diş taşını temizletmeniz gerekir.

Diş Etlerinin Kanaması

Bu kanama diş taşından kaynaklanmaktadır ayrıca diş eti problemlerinin başlangıçıdır.Diş fırçalama esnasında bile kanamalar görülebilir.

Ağız Kokusu

Diş tartarı genellikle ağız hijyen eksikliği veya yanlış bakımdan kaynaklanabilir.Yanlış bakımlar ağız kokusunu ortaya çıkarabileceği gibi ekstra olarak iltihaplı diş etlerinin yayabileceği kokularda büyük problem olur.

Diş Eti Çekilmesi

Diş tartarının ortaya çıkardığı iltihap ve zararlara vücud reaksiyon gösterir bu reaksiyonda diş etlerinin o bölgeden uzaklaşmasıdır.

Diş Kaybı

Diş eti hastalıklarından sonra özellikle diş çekilmesine bağlı olarak ortaya çıkan yetersiz kemik yoğunluğu nedeniyle dişler sallanır ve zamanla yerinden çıkmaya başlar.

Evde Diş Taşı Temizliği

Plak tartar heline geldikten sonra sertleşmeye başlar , bu aşamadan sonra taş diş fırçası ile giderilemez.Diş taşı olan kişiler, kendi başlarına kullanabilcekleri dişlerde olan taşı uzaklaştırma ürünlerini cazip bulabilirler.Ancak evde diş temizliği yapmak yerine diş sağlığınızı riske atmadan uzman hekime başvurmanız sizin için doğru bir tercih olacaktır.

Ev ortamında çilek, sirke veya susam gibi doğal ürünler önerilse de bunları kullanmak iyi bir fikir olmayabilir.Bu tedavi için uzmanlardan yardım almanız sizin ve diş sağlığınız açısından daha uygundur.Keskin, uygunsuz aletler kendi kendilerini tedavi etmeye çalıştıklarında dişlerine veya diş etlerine zarar verebilirler.Diş hekimleri, dişlerinizden ve diş eti çizginizden ve çizgi altından temizlemek için manuel taş temizleme aletlerine veya ultrasonik cihaz kullanacaktır.

Diş Taşı Ağrı Yapar mı?

Taşlar, diş etlerini tahriş eder buda diş etlerinde iltihaplanmalar ortaya çıkarır.Diş tartarı, diş eti hastalığının erken evresi olarak tanımlanabilecek gingivit de rol oynar. Gingivit, diş etlerinde; kızarmaya, şişkinliğe ve ağrıya neden olmaktadır. Gingivit ilerler ve geri dönüşü olmayan diş eti iltihaplanması olan periodontite yol açmaktadır.Bu evrede diş etlerinde, kızarıklık ,ağrı vb. Problemlerin yanı sıra çiğneme esnasında ağrı, diş etinin dişten ayrılması, diş kaybı gibi sorunlara neden olur.Tüm bu sebeplerden dolayı diş taşı olan kişide diş ağrısı görülür.

Ahmet Can Üzümcüoğlu

Sizin için gerekli olan en uygun tedaviyi birlikte belirleyerek sizi en güzel gülüşlere kavuşturuyorum.

Sosyal Medya

Sosyal Medya Hesaplarımdan Beni Takip Edebilirsiniz.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dt. Ahmet Can Üzümcüoğlu  Ağız ve Diş Sağlığı © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Dt. Ahmet Can Üzümcüoğlu  Ağız ve Diş Sağlığı © 2022 Tüm hakları saklıdır.

tr_TRTurkish