Diş
Dolguları

Dolgu yaptırmaya diş hekimine gittiğinizde ilk önce çürüğün alınacağı alan lokal anestezi uygulanarak uyuşturulur. Daha sonra diş hekimi el aletleri veya frez yardımıyla çürüğü temizler. Çürüğün alınmasında lazer de kullanılabilir.

İlk başta diş hekimi yüksek hızlı bir aeratör ( tanıdık vınlama sesini çıkaran) yardımıyla sert mine tabakasını aşar. Aeratör hassas bir şekilde çürüğü temizlenerek, dolgunun yerleştirileceği alanı belirlenir. Diş hekimi dişin ikinci tabakası olan dentine ulaştığında daha düşük hızda bir angldruva kullanmaya başlar çünkü dentin tabakası mineye göre daha yumuşaktır. Temizleme aşamasında diş hekimi el aleti kullanarak çürüğün hepsinin temizlendiğinden emin olur. Bütün çürük temizlendiğinde, diş hekimi boşluğu şekillendirerek dolguya hazırlar.

Her değişik dolgu için değişik şekillendirmeler gerekir. Diş hekimi dişin sinirini korumak için baz veya örtücü kullanabilir. Baz veya örtücü kompozit reçine, cam ionomer, çinko oksit, eugenol veya kalsiyum esaslı başka bir maddeden yapılabilir. Bazı materyaller dişi çürükten korumak için fluorid salgılarlar.

Eğer diş hekimi kompozit dolgu yerleştirecekse önce asit jeli kullanarak dişi hazırlaması gerekebilir. Asitleme dişin yüzeyinde (özellikle mine tabakasında) minik gözenekler açar. Bu gözenekler dolgunun dişe sıkıca yapışmasını sağlar. Bugünkü gelişmeler kullanılan fosforik asidin kullanımına gerek bırakmayan tek aşamalı ajanlar çıkartmıştır ama kompozitlerde fosforik asidin oluşturduğu pürüzlenmeyi elde edemedikleri yönünde tartışmalar hala mevcuttur.

En iyi ve uygun tedavi ile sizleri güzel ve sağlıklı gülüşlere kavuşturuyoruz.

Sonrasında kullanılan bonding ismi verilen materyal ise kompozit reçine ile diş dokularının birbirine bağlantısını sağlar, doğru uygulandığında mikro sızıntıya engelleyerek dişin çürümesini de engeller. Bunun üzerine de kompozit dolgu maddesi bir hamur halinde tüplerden çıkartılarak spatül vasitasıyla diş yüzeyine uygulanır ve sertleşmesi için mavi led veya halojen ışık kullanılır, bunlar belirli bir dalga boyunda ışıklardır ve kompozitin içindeki aktivatörleri polimerize ederek süreci başlatırlar.

Dolgu yerleştirildikten sonra diş hekimi gereken düzeltmeleri yapıp yine döner aletlere takılan fırçalar kullanarak dişi cilalar ve diş minesi gibi parlatır.

Dolgu
Sonrası

Bazı insanlar dolgu sonrasında hassasiyet hisseder. Diş, basınca, havaya, şekerli yiyeceklere, sıcak ve soğuğa karşı hassas olabilir. Çoğu durumda hassasiyet 1-2 hafta içinde geçer. Bu zamana kadar hassasiyete yol açan şeylerden kaçınmanız gerekir. Eğer hassasiyet çok fazla ve zamanla geçmiyorsa diş hekimine başvurmanız tavsiye edilir.

Hissettiğiniz hassasiyeti diş hekiminin bilmesi önemlidir. Diş hekimi bir sonraki dolgunuzda hassasiyeti azaltmak için daha farklı materyaller kullanabilir. İnsanların değişik maddelere tepkileri farklıdır. Diş hekiminin hastanın hangi maddeye nasıl tepki vereceğini önceden anlaması imkansızdır.

https://dishekimican.com/wp-content/uploads/2022/01/dolgu.jpg

Diş hekimine hassasiyetten bahsederken olabildiği kadar detay verdiğinize emin olun. Bu bilgi daha sonra ne yapılacağının belirlenmesinde yardımcı olabilir. Diş hekimi dolguyu çıkarıp yerine yenisini koyabilir. Aynı zamanda dişe örtücü veya hassasiyet giderici uygulayabilir. Eğer dolgu çok derinse problemin çözülmesi için kanal tedavisi yapılması gerekebilir.

Tedavileriniz için Randevu Alın

İletişim
Bilgileri

Merak ettiğiniz sorular ve tedaviler hakkında ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Adres
Bedir Mah. Çevreyolu Cad. No:137 Selçuklu / Konya
E-mail
acanuzumcu@gmail.com
Telefon
0 539 709 19 19

İletişim
Bilgileri

Merak ettiğiniz sorular ve tedaviler hakkında ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Adres
Bedir Mah. Çevreyolu Cad. No:137 Selçuklu / Konya
E-mail
acanuzumcu@gmail.com
Telefon
0 539 709 19 19

Ahmet Can Üzümcüoğlu

Sizin için gerekli olan en uygun tedaviyi birlikte belirleyerek sizi en güzel gülüşlere kavuşturuyorum.

Sosyal Medya

Sosyal Medya Hesaplarımdan Beni Takip Edebilirsiniz.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dt. Ahmet Can Üzümcüoğlu  Ağız ve Diş Sağlığı © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Dt. Ahmet Can Üzümcüoğlu  Ağız ve Diş Sağlığı © 2022 Tüm hakları saklıdır.

tr_TRTurkish