En profesyonel diş fırçasını, en kaliteli diş ipini ve uzmanların önerdiği o bir numaralı diş fırçasını kullansanız bile dişlerinizde diş taşı, diğer adı ile tartar birikme ihtimali her zaman var. Oluşan plaklar, dişlerinize yerleştikçe içinde bulunan bakteriler, dişin üzerinde arda kalan yemek artıkları üzerinden beslenmeye, ardından da dişleriniz için bir hayli zararlı olan asit üretmeye başlarlar. Bu plak zamanla sertleşerek diş taşına dönüşür ve bu diş taşını temizlemek, ilk oluşan bakteri plağını temizlemekten çok daha zordur.
Diş taşı, daha yaygın adı ile de tartar, düzenli olarak dişlerini fırçalayan ve diş bakımını sürdüren kişilerin bile karşılaşabileceği bir durumdur. Ağızda biriken bakteri tabakası, protein ve yemekten sonra arda kalan gıda parçaları ile bir araya gelerek dişlerinizin üzerinde yapışkan bir plak oluşturur. Bu plak dişlerinizin tamamını kapladıktan sonra diş etlerinizin altına sızarak hem dişlerinize, hem de diş etlerinize zarar teşkil eden bakteri üretimine devam eder. Bu döngü sonucunda da tartar ya da diş taşı dediğimiz zararlı ve sert bir tabaka meydana gelmiş olur.
Tartar, az önce de bahsettiğimiz gibi dişlerin altında ve diş eti hattı boyunca oluşum gösterir. Sert ve gözenekli olan bu tabaka, çok ciddi diş eti hastalıklarına yol açabilir, bu yüzden de profesyonel bir diş hekimi yardımı ile diş taşı temizliği yapılması elzemdir.
En iyi ve uygun tedavi ile sizleri güzel ve sağlıklı gülüşlere kavuşturuyoruz.
Diş taşının dişlere ve diş etine verebileceği zararlar oldukça ciddi diş ve ağız hastalıklarına yol açabilecek türdendir. Sürekli olarak ağızda hareket eden zararlı bakteri ve oluşumlar, dişlerin doğal yapısına zarar vererek diş sağlığınız için tehlikeli olan enfeksiyon ve iltihaplara yol açabilmektedir. Diş taşı, zamanında ve düzgün bir şekilde tedavi edilmediği zaman diş kaybına dahi yol açabilir. İşte tartarın bilinen zararlarından bazıları:
· Dişleri fırçalamayı ve diş ipi kullanımını zorlaştırır: Sert ve yapışkan tartar plağı yüzünden dişlerinizi etkili ve verimi bir biçimde temizleyemez hale gelirsiniz.
· Dişlerde çürüklerin oluşmasına yol açar: Sürekli olarak dişin minesini yiyen bakteriler, zamanla dişin üzerinde oyuk ve çürüklerin çıkmasına sebebiyet verebilir.
· Diş eti hattında oluşan tartar tabakası, başta gingivit olmak üzere pek çok farklı progresif diş eti hastalığına sebep olur.
· Diş ceplerinin de tartar ile enfekte olması durumunda dişlerinizi yerinde tutan dokuya ve kemiklere zarar verebilir.
· Yapılan son araştırmalara göre tartarın içinde bulunan zararlı bakteriler, kalp hastalıkları da dahil olmak üzere pek çok ciddi kronik rahatsızlığa yol açabilmektedir.
Her ne kadar diş taşı temizletme konusunda evde alabileceğiniz önlemler olsa da, tartar oluşumu başladığı andan itibaren tek çözüm, profesyonel bir diş hekiminden destek istemektir. Bazı hastalarda yetersiz ağız ve diş bakımından dolayı tartar tabakası oluşabilmekteyken bazılarında ise ağız bakımına gösterilen özenden bağımsız bir şekilde genetik olarak aşırı tartar birikmesi yaşanabilmektedir. Sebebi her ne olursa olsun, tartar ve diş taşı birikimi başladığı andan itibaren profesyonel yardım almakta fayda vardır.
Diş taşı temizletme işlemi, diş eti hattının arkasına kadar uzanabilen ve orada biriken bakteri plaklarını yok eden bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi, standart diş temizletme işleminden farklı olup, daha derinlemesine bir ağız temizliği yapılmasını gerektirir.
Diş taşı temizletmenin iki temel yöntemi vardır. Bunlardan bir tanesi, manuel dişçilik malzemeleri kullanarak yapılan diş taşı temizleme yöntemidir. Bu yöntemde özel metal tartar temizleme aparatı kullanılarak her bir dişinizdeki tartar plağı özenle kazınır ve temizlenir. Yine bu yöntemde kullanılan ince bir temizleme aparatı, diş fırçasının ulaşamadığı diş eti hattına yerleştirilerek derinlemesine temizlik yapılmasını sağlar. Bu yönteme alternatif olan bir diğer diş taşı temizleme tekniği de kök düzenlemesidir. Kök düzenlemesi, diş kökünün yüzeyine kadar inen ve yapılabilecek en derin temizliğin yapılmasını sağlayan bir yöntem olarak bilinmektedir. Diş taşı temizliği ile benzer aparat ve tekniklerin kullanıldığı bu temizleme yönteminde kökün yüzeyi pürüzsüzleştirilir ve diş kökü dahil ağız çerçevesinin tamamı tartar tabakasından arındırılmış olur.