Diş eti çekilmesi, dişleri saran diş eti dokusunun dişi veya diş kökünü açığa çıkartarak geri çekilmesidir. Diş eti çekilmesi sonucunda dişler ve diş eti çizgisi arasında “cepler” veya boşluklar oluşur. Bu boşluklara, hastalığa neden olabilecek bakteriler kolayca birikebilir. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediği takdirde, dişleri destekleyen doku ve kemik yapıları ciddi şekilde hasar görebilir ve diş kaybı gerçekleşebilir.
Diş etleri veya gingiva, her dişi boyun kısmının etrafında ve dişin görünen kısmının altında bir yaka gibi saran pembe renkli bir dokudur. Diş etleri kan damarları açısından zengindir ve diş köklerini korur. Diş etleri çene kemiğine yapışık durumdadır.
Diş eti çekilmesi yaygın bir diş problemidir. Her yaşta insanda gözlenebilir. Çoğu insan diş etlerinde çekilme olduğunu fark etmeyebilir, çünkü diş eti çekilmesi yavaş yavaş gerçekleşir. Diş eti çekilmesi farklı nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Bu problemin tedavisi altta yatan etmene bağlı olduğundan diş eti çekilmesinden şüpheleniyorsanız, vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir.
En iyi ve uygun tedavi ile sizleri güzel ve sağlıklı gülüşlere kavuşturuyoruz.
Diş eti çekilmesinin ilk belirtisi genellikle dişlerde hissedilen hassasiyettir. Bunun haricinde diş eti çekilmesinin belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Hafif diş eti çekilmesi tedavisi, diş hekimi tarafından etkilenen bölge derinlemesine temizlenerek yapılır. Derin temizlik sırasında, diş eti çizgisinin altındaki dişlerde ve kök yüzeylerinde oluşan plak ile tartar dikkatlice çıkarılır ve açıkta kalan kök alanı bakterilerin tutunmasını zorlaştırmak için düzgünleştirilir. Diş hekiminiz gerekli görürse, kalan zararlı bakterilerden kurtulmak için antibiyotik de reçeteleyebilir.
Diş eti çekilmeniz, fazla kemik kaybı ve çok derin cepler nedeniyle derinlemesine temizlikle tedavi edilemeyecek kadar ciddiyse, diş eti çekilmesinin neden olduğu hasarı onarmak için diş eti ameliyatı gerekebilir.
Diş eti çekilmesini önlemenin en temel yolu, diş bakımını tam ve düzenli yapmaktan geçer. Her gün dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi ile temizleyin ve yılda en az iki kez veya önerildiği şekilde diş hekiminizi ziyaret edin. Diş eti çekilmeniz varsa, diş hekiminiz sizi daha sık görmek isteyebilir. Her zaman yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın ve diş hekiminizden, dişlerinizi fırçalamanın doğru yolunu göstermesini isteyin. Diş eti çekilmesini önlemenin diğer yolları şunlardır:
Dişlerinize iyi bakarak, sonsuza dek sağlıklı bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz.