20 Yaş
Çekimi

20 lik diş çekimi gömülü ve yarı gömülü olmak üzere 2 türe ayrılmaktadır. Anatomik olarak 32 dişin 4 ünü oluşturan ve normal bir şekilde her insanda çıkması muhtemel olan en arka azı dişlere 20 lik diş ( yirmilik diş ) denir. Bazı insanlarda; çene yapısı küçük olduğu için dişin çıkmaya çalıştığı yerde hiç boşluk olmaz buda çenede  yer olmadığı için dişin  çıkarken çene kemiği ve deriyi iyice yorması anlamına geliyor, bu yüzden ilk çıkma belirtileri olarak ağrı gözlenmekte ve diğer dişlerin çarpıklaşması hızlanmaktadır.

Çeneye baskı yaptığı için çene ağrısına, migren sanılan baş ağrısına, mide bulantısına, iltihaplıysa sızan mikroplar boğaz ağrısına ve  bademcik şişmesine de sebep olabilir. 20’lik dişin  genellikle 17 ile 30 yaş arasında çıktığı gözlenmektedir. Herkeste çıkmayabilir, tamamen genetik ile alakalı bir durumdur.  Ayrıca dişin iltihaplanması mide bulantısı, boğaz şişliği ve yüksek ateş yapabilir. 20’lik diş çekimi ameliyatı genelde zor olmamakla birlikte 1 – 2 hafta gibi bir zaman zarfında iyileşir. 20’lik dis çekimi sonrası damakta oluşan boşluklar ortodonti ile tedavi edilebilmektedir.

Yetişkinlerde toplamda 32 diş bulunmaktadır. Yirmilik dişler ise alt ve üst çenede diş sırası diziliminde en sonda bulunurlar. Yirmilik dişler zaman içerisinde işlevselliğini yitirmiştir ve insan çenesi küçük bir yapıya sahip ise ancak 28 veya 30 dişin sığabileceği boyutta olabilir. Diğer dişleriniz sağlıklı ve diş kaybınız bulunmuyorsa yirmilik dişlere hiç bir ihtiyacınız yoktur.

En iyi ve uygun tedavi ile sizleri güzel ve sağlıklı gülüşlere kavuşturuyoruz.

20 Yaş diş çekimi
Zor mudur ?

Gömülü 20lik diş çekimi zorluk olarak köklerin pozisyonuna bağlıdır. Diş çekiminin normale nazaran bir parça daha zor olması çekilen çene filmi sonucunda kolayca anlaşılmaktadır. Her iki durumda da lokal anestezi alınacağı için herhangi bir acı ve ağrı duyulmamaktadır. Aksine diş çekim işlemi tamamlandıktan sonra ağız içerisinde büyük bir rahatlama gerçekleşiyor.

Hızlı , etkili ve pratik çözüm olarak yirmilik diş ağrısı durumunda ağzınızı tuzlu su ile çalkalayın ve  diş fırçası ile ulaşılamayacak yerlere de tuzlu suyun değmesini sağlayın. Bir ağız dolusu suyu ve bir çay kaşığı tuz ile gargara yapabilirsiniz, bu diş eti ağrısını ve iltihabını kendi başınıza ilaçsız olarak azaltmanızı sağlayabilir. Kullanımdan önce suyun sıcak olmadığına emin olun. Gün içinde bunu birkaç kez yapın. İltihabı azaltmak için  anti bakteriyel gargara ile birlikte  klorheksidin de kullanılabilir. Parasetamol türevleri veya ibuprofen türevleri gibi ağrı kesici tabletler de kısa vadede yardımcı olabilir. Ama diş ağrısı ve 20 lik diş probleminiz varsa lütfen öncelikle hekiminize danışın.

2O'lik dişlerin çekilmesi
Gerekli midir ?

20 lik diş mutlaka çıkar mı  ve çıkarsa 20 lik diş çektirilmeli mi ? sorusu genellikle bu problemi yaşayan hastalarımızın hekimlere sorduğu ilk sorudur. Zaten durum hekimi görmeye yetecek kadar ilerlediyse çekimi yaptırmak ağız sağlığı ve estetik açıdan olumlu olacaktır. Dişin çekilmeyeceği durumlar ise şu şekilde özetlenebilir.

Dişin sağlıklı olduğu ve  aynı zamanda ağız sağlığına zarar vermediği durumda.

Dişin tamamen çıktığı durumlarda. Yalnız çıkan diş doğru yerleşmiş olmalı ve diğer dişlerin dizilimini bozmamalıdır.

https://dishekimican.com/wp-content/uploads/2022/01/20yas1.jpg

Bazen yirmilik dişler sadece kısmen ortaya çıkar. Diğer zamanlarda, tamamen gizli kalır.  Yirmilik dişler çene içinde bazen ters,  yatay veya çene içinde çeşitli açılarda büyüyebilir. Bu durum diş yapısını bozar ve diğer dişleri çarpıtır.

Yirmilik dişler bazen diş etleri ile kısmen bütünleşmiş olarak ortaya çıkabilir. Bu durum diş eti hastalıklarına sebep olabileceği gibi, mikrop ve bakteriler için mıknatıs etkisi de yaptığı bilinmektedir. Yarım çıkan gömülü dişler kesinlikle çektirilmelidir.

Eğer başka ağız problemleriniz varsa yirmilik dişi çektirmek her zaman son çare değildir. Diş hekiminizle gömülü diş çekiminin mecburi olup olmadığı hakkında ve 20’lik dişinizin durumu detaylı bir şekilde görüşmeli ve muayene olmalısınız.

Tedavileriniz için Randevu Alın

İletişim
Bilgileri

Merak ettiğiniz sorular ve tedaviler hakkında ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Adres
Bedir Mah. Çevreyolu Cad. No:137 Selçuklu / Konya
E-mail
acanuzumcu@gmail.com
Telefon
0 539 709 19 19

İletişim
Bilgileri

Merak ettiğiniz sorular ve tedaviler hakkında ayrıntılı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Adres
Bedir Mah. Çevreyolu Cad. No:137 Selçuklu / Konya
E-mail
acanuzumcu@gmail.com
Telefon
0 539 709 19 19

Ahmet Can Üzümcüoğlu

Sizin için gerekli olan en uygun tedaviyi birlikte belirleyerek sizi en güzel gülüşlere kavuşturuyorum.

Sosyal Medya

Sosyal Medya Hesaplarımdan Beni Takip Edebilirsiniz.

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dt. Ahmet Can Üzümcüoğlu  Ağız ve Diş Sağlığı © 2022 Tüm hakları saklıdır.

Dt. Ahmet Can Üzümcüoğlu  Ağız ve Diş Sağlığı © 2022 Tüm hakları saklıdır.

tr_TRTurkish